Трявна

Община Трявна заема територия от 255 кв. км. Разположена е върху северните склонове на Средна Стара планина. Селищата в общината са 106 на брой. Градовете са Трявна и Плачковци, останалите населени места са селца. Населението на община Трявна според последното преброяване е 11 754 души.
Град Трявна е разположен в долината на малка планинска река. Първото документално свидетелство за възникването на днешното селище е османска грамота от 1565 година. Три века след това в района процъфтява художествена школа, чийто най-добри достижения са запазени до днес. Това са олтарните дърворезби и икони в църквите “Св. Арх. Михаил” и “Св. Георги”; вътрешните и външни украси на Даскаловата и Райковата къщи; чудно намерената съразмерност на Часовниковата кула и Стария мост, която ги свързва в единство от красота и функционалност. 
Днес традициите се съхраняват и доразвиват от националната гимназия за приложни изкуства и майсторите, чиито работилнички са неделима част от колорита на стария град.
През 20 век градът развива с ускорени темпове машиностроене, въгледобив и дърводобив, производство на мебели и трикотажни облекла. И днес повечето от тях са структуроопределящи отрасли в местната икономика.
Още от началото на миналия век град Трявна е предпочитан за отдих планински курорт. Добрите природни условия са причина край града да бъдат построени: през 1944 година преванториум за детски белодробни заболявания; през 1993 година - първото в страната SOS-детско селище. През 2002 г. е създаден Природен парк “Българка” с цел опазване, възстановяване и поддържане на буковите системи и ландшафти, флората, фауната и културно-историческото богатство на района.Трявна е удобен изходен пункт за разходки, излети и походи през всички сезони в близката планина. В неговите околности могат да бъдат посетени прекрасни кътчета: селата Скорци и Боженци, връх Бедек /1 450 м н. в./, местностите Виканата скала и Студения кладенец, парклисите и екопътеките на връх Бъзовец и връх Голям Кръстец, пещерите Марина дупка и Змеева дупка.

 

Общински съвет на БСП – Трявна
Адрес: гр. Трявна, ул. Ангел Кънчев  21, тел.  0898559416, bsp_trqvna@mail.bg

В общинската организация на БСП в Трявна членуват 73 члена, организирани в 8 основни партийни организации. От тях 7 са в град Трявна, а една е в град Плачковци. Към общинката организация функционират Младежко обединение, Движение на ветераните, Обединение на жените социалистки. 
Общински съветници  - Христо Лазаров. 

Общински съвет на БСП – Трявна
Татяна Атанасова Рачева – председател - 47 години висше: Икономист, счетоводител на  Горско стопанство - Габрово
Георги Пенчев – зам. председател  - висше: Икономист, зам. Кмет на Община Трявна – 2007 – 2011, 2011 – 2015г.
Гергана Атанасова
Милка Пределова
Надежда Божанова
Славчо Славчев
Недялко Недев
Филка Кавалджиева
Петя Перпериева

Изпълнително бюро 
Татяна Атанасова Рачева – председател
Георги Пенчев – зам. председател 
Гергана Атанасова
Славчо Славчев
Петя Перпериева

Младежко обединение в БСП-Трябна
Ивалина Иванова - председател  - 30г. висше: икономист

Обединение на жените социалистки
Милка Пределова –председател  - кметски наместник на село Радевци

 

 

 

Движение на ветераните
Филка  Кавалджиева – председател – висше: Медицина, Детски лекар

 

 

 

 

През годините...
През 1995  - Тодор Шарланджиев печели на първи тур кметската надпревара. Управлява до 1999г. 
През 1999 г. председател на Общинския съвет е инж. Драгомир Николов – БСП. 
2003г. – Избрни са 7 общински съветника, а за председател на ОбС е избран инж. Драгомир Николов
Александър Живков Атанасов
Драгомир Иванов Николов
Кольо Михайлов Станев
Георги Пенчев Пенчев
Христо Милчев Лазаров
Йордан Боев Боев
Татяна Атанасова Рачева
През 2007г. инж. Драгомир Николов е избран за кмет на Трявна, като е издигнат за независим кандидат, подкрепен от БСП. За общински съветници са избрани:
Георги Пенчев Пенчев
Татяна Атанасова Рачева
Христо Милчев Лазаров
През 2011г. общинската организация не издига кандидат за кмет, а подкрепя кандидатурата на инж. Драгомир Николов, който е избран на втори тур. За общински съветници са избрани:
Христо Милчев Лазаров

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи