Членовете на БСП почетоха 72-годишнина от Балванската битка

72 години след тези събития ние сме длъжни да пазим паметта им, но повече от всичко сме длъжни да се борим за свободата и равенството в българското общество, казват социалистите

Стотици социалисти участваха в поклонение на паметника „Балванска битка“ край великотърновското село Балван. Възпоменателното събитие се организира всяка година в края на м.март от областните съвети на БСП във Велико Търново и Габрово.

На поклонението присъстваха народният представител Кирил Добрев, членът на ИБ на БСП Стефан Стефанов, областните председатели на БСП – Велико Търново и Габрово Валентин Ламбев и Петинка Михайлова, общинският председател на БСП-Габрово Кристина Сидорова, председателят на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов, председателят на Движението на ветераните проф. Владимир Топенчаров, председателят на Българска работническа селска партия д-р Пенка Бетовска, кметовете на общините Павликени и Сухиндол - инж.Емануил Манолов и инж. Пламен Чернев, кметът на с.Балван  Недьо Георгиев и др.

„Всички ние помним подвига и чутовната смелост на партизаните, когато те оставиха семейства и близки, за да защитят най-святото: свободата. 72 години след тези събития ние сме длъжни да пазим паметта им, но повече от всичко сме длъжни да се борим за свободата и равенството в българското общество. Ние ще бъдем тук, докато е необходимо, за да може нашите наследници  да живеят в общество на равенство и благоденствие“, каза в своето официално слово председателят на БСП-Велико Търново Валентин Ламбев.

Валентин Ламбев връчи електронни членски карти на социалисти от област Велико Търново.

„Днес живеем във време без герои, в което няма кауза, няма вдъхновение, няма перспектива. Днес е модерно да отричаш всичко, свързано с миналото. Днес е модерно да се подчиняваш на силния на деня, на силния в Европа и в света. Днес няма много време за възвишени мисли. Днес ако искаш да живееш спокойно, просто трябва да мълчиш“, каза Народният представител от „БСП лява България“ Кирил Добрев и рецитира стихове на Владимир Висоцки.

„Делото на българските партизани и политзатворници е право дело. Венцеславеща е признателността ни към тяхното себеотрицание и пожертвователство в името на Майка България“, каза проф. Николай Косев, заместник-председател на Българския антифашистки съюз.

Саможертвата и подвига на партизаните говори и кметът на община Сухиндол инж.Пламен Чернев. Обръщения към присъстващите направха и председателят на Движението на ветераните проф. Владимир Топенчаров и кметът на с.Балван Недьо Георгиев.

С музикален поздрав към социалистите се обърнаха  членовете на Групата за обработен фолклор и стари градски песни „Романтика” при НЧ „Нива 1898” с. Балван  и Женски хор „Армейски звуци“, град Велико Търново. Ученици от Националната априловска гимназия и членове на МО на Велико Търново рецитираха патриотични стихове пред гостите.