БСП-Габрово и жители на с. Царева ливада почетоха паметта на антифашиста д-р Върбан Генчев

Необходим си ни и днес, Върбане!

72 години след убийството на д-р Върбан Генчев, родолюбиви жители на село Царева ливада се събраха, за да отдадат почит пред саможертвата на антифашиста. С цветя и кратка литературна програма, организирана съвместно от секретаря на едноименното читалище и от председателя на БСП в селото, бе отбелязана тъжната годишнина. Гости на събитието бяха Надежда Донева – председател на Български антифашистки съюз Дряново и Кристина Сидорова – председател на БСП - Габрово.

„Необходим си ни и днес, Върбане!"

Отново е 30 март – дата, увенчана с ореола на величие и безсмъртие, предизвикваща за пореден път в сърцата огъня на гордостта, свързан със спомена за него – Стоян, мъжът с кристално чиста душа – посветил живота си на идеята за свобода.

Но каквото и да кажем за Върбан ще бъде недостатъчно и малко, колкото повече се ровим в неговата личност, толкова по-светла става тя. На тази дата е редно да помълчим, да сведем глава, да помълчим”, каза в словото си пред паметника на д-р Върбан Генчев, Марияна Георгиева, секретар на кметство Царева ливада.

„Върбан не доживя да види свободата на България, но въпреки това той е бил свободен, защото неговият несломим дух и силен характер говорят не за покорен роб, а за истински свободен човек. Той е учител по патриотизъм и се надявам идеалите му да се развиват и живеят във всеки един от нас”, обърна се с емоционална реч към присъстващите Кръстина Личева, председател на БСП в с. Царева ливада.

Върбан Генчев е роден през 1918 г. в с. Царева ливада, община Дряново. Учи в Дряновската гимназия, където е активен член на РМС. Участва в културно-просветна група при Дряновското читалище. Есперантистки деятел. Учи специалност медицина в Софийския университет. Член на БОНСС. Участва в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. След провал в комунистическата мрежа в университета, преминава в нелегалност през 1942 г. От февруари 1943 г. е партизанин в Горнооряховския партизански отряд. Политкомисар на отряда и член на Горнооряховския окръжен комитeт на БРП. На 30 март 1944 г. вражески куршум прекъснал младия живот на големия антифашист д-р Върбан Генчев.