Кирил Добрев с въпрос към Кунева и със сигнал до Омбудсмана

Писмо срещу закриването на НУ „Св.Св. Кирил и Методий”, придружено с 815 подписа, връчиха жители на община Севлиево на народния избраник

Два изключително тежки казуса поставиха жителите на област Габрово пред народния представител от БСП лява България Кирил Добрев по време на приемния му ден. Единият е свързан с огромното забавяне на изплащането на пенсиите на българки, работили в Гърция, а другият със закриването на началното  училище  „Св. Св. Кирил и Методий” в Севлиево.

Писмо срещу закриването на НУ „Св.Св. Кирил и Методий”, придружено с 815 подписа, връчиха жители на община Севлиево на народния избраник. Причината  да се обърнат към депутата е решението на Общински съвет - Севлиево за закриване на началното училище,  пренасочване на учениците му към Основно училище „Стефан Пешев” или по избор на родителите си към другите училища и прекратяване на трудовите правоотношения с персонала на Началното училище. 

Такива писма има изпратени вече до Омбудсмана на републиката, министъра на образованието, обществеността и медиите. В него ясно е заявено, че  Началното училище използва пълния сграден ресурс, пълняемостта на паралелките е в рамките на нормативите, училището се вмества в делегирания си бюджет и не се налага дофинансиране от общината, а качеството на образование е на високо ниво. 

Добрев пое ангажимент да зададе актуален въпрос към министъра на образованието и да направи всичко, което е по силите и в правомощията му, това 121- годишно училище да не остане в историята.

„Важно е да направим всичко възможно да не позволим затварянето на още едно българско училище. Ще поставя въпроса пред министъра на образованието, очаквам отговора й в най – кратки срокове”, заяви Добрев след като получи писмото, заедно с подписите.

Относно проблема с пенсиите на българи в Гърция, който се оказа, че засяга много голяма част от нашите сънародници, пенсионирани в южната ни съседка, Добрев е информирал за казуса ПК по „Труда, социалната и демографска политика” в Народното събрание, Омбудсмана на Република България и други отговорни институции. „Задължително трябва да се опитаме да намерим решение на този проблем, още повече, че той не е от скоро. Доколкото знам няколко български правителства са работели по този казус, но без успех. Трябва да намерим работещо решение, защото десетки наши сънародници, работили в Гърция, са ощетени несправедливо и  лишени от полагащите им се доходи”, заяви Добрев, след срещата си с жени, пострадали от осигурителната система на Гърция.