Кирил Добрев: Законът за образованието е унижение за българския учител

Мар 16, 2017 ГАБРОВО Новини БСП 0 1600

16.03.2017 г.

"Законът за предучилищното и училищно образование, който беше приет от ГЕРБ, е унижение за българския учител и гарантира неграмотност на българското дете", това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Габрово Кирил Добрев на среща с учители в Трявна. "Ще въведем един учебник за всички деца в един клас, с което ще сложим край на мафията с учебниците. При всичките си срещи с бизнеса, които съм провел до този момент, чувам едно и също – няма подготвени кадри, липса на квалифицирана работна ръка", подчерта Добрев. "Как да има квалифицирани кадри, като ГЕРБ закриха професионалното образование?", възмути се водачът на листата на коалиция „БСП за България“ за Габрово. Кирил Добрев допълни, че връщането на професионалното образование ще е една от първите стъпки, която ще направи левицата, ако спечели изборите и има възможност да управлява.

Задължително трябва да отпаднат и делегираните бюджети – коментираха част от учителите, които се срещнаха с кандидатите за народни представители от „БСП за България“. Държавата е тотално абдикирала от образованието. Хаосът в учебните програми е пълен – възмутиха се преподавателите. Те не подминаха и въпроса с политическите решения по отношение на общинските училища, където едни биват закривани за сметка на други.

"БСП е категорично против субсидирането от държавния бюджет на частните училища и колежи – коментира Кирил Добрев. Има толкова много държавни училища, които предлагат качествено образование, а страдат от липса на средства и материално-техническата им база да е в окайващо състояние – там трябва да отиват парите от държавния бюджет", подчерта Добрев.