Сидорова продължава да работи по казуса с водоснабдяването в Севлиево

Тя предлага два варианта за справяне с безводието в общината

След като в края на месец юни, заедно с представители на сдружение "Граждани на Севлиево", Кристина Сидорова входира подписката на над 10 000 жители на общината в Комисията по жалбите към Народното събрание, депутатът от левицата отправи и питане към министъра на регионалното развитие Николай Нанков, чийто отговор получи по време на  парламентарния контрол.

Според изложението на Сидорова проблемите с водоснабдяването на община Севлиево се задълбочават от година на година. Поредно лято населени места в областта са на режимно водоподаване. Освен това има села,  които повече от 16 дни са без вода и тя достига до там само с водоноски.  В град Севлиево водоподаване има само по три часа вечер .

В поставения въпрос към министър Нанков, Сидорова изложи два варианта за справяне с безводието в общината. Едното решение е препроектиране и построяването на язовир “Мокра бяла”, чийто строеж е замразен в края на миналия век. Този вариант бе подкрепен и от близо 10 000 жители на общината. Другата опция за намиране на изход от създалата се критична ситуация сред севлиевци е реализиране на проекти за реконструкция на довеждащия водопровод от Априлци до Пречиствателната станция в село Стоките, за който правителството отпусна 400 000 лв. и към момента, от 22 км. водопровод, са подменени едва 600 метра.  Според народния представител обаче второто решение на проблема  няма да доведе до дълготраен ефект, тъй като единствено се очаква да добави допълнителни литри в секунда към водата, постъпваща към водопровода.

Нанков отговори на поставените питания на Сидорова - пари за язовир няма, а реконструкцията на водопровода ще стане бавно във времето.

За съжаление, изнесените от министъра данни няма да допринесат по никакъв начин за краткосрочно разрешаване на водния проблем. За пореден път от строителното ведомство бе обявено, че средствата са крайно недостатъчни и създалата се критична ситуация изисква поетапна работа, както и проучване на регионално ниво. 

В отговор Сидорова прикани Нанков да не чака бюджета за идната година и ремонтните дейности по язовир “Христо Смирненски”, защото жителите на Севлиево и на някои села вече са в бедствено положение. Според депутата от левицата всяка година се обещават пари за проекти и за ремонтни дейности, а резултати няма.   

sdQA;В заключение, министърът обобщи проблема като неразрешим за два часа и пое ангажимент за по-голям ресурс за следващата година, което обаче няма да доведе до нормално водоподаване до края на годината.

Тази неделя в 16.00 часа от сдружение "Граждани за Севлиево" ще блокират главен път София-Варна в участъка на разклона за село Богатово. Причината е поредният воден режим в общината, който се задълбочава и пълната липса на перспектива, ако не завали дъжд. "С тази си акция искаме да накараме управляващите да проумеят, че в Севлиево бедстваме и е време не за подмяна на няколкостотин метра водопровод, а за кардинални мерки за подобряване на водоснабдяването в общината. Защото официалният режим за селата може да е през два или три дни, но хората там нямат със седмици вода", каза председателят на сдружението Боян Ботев.

От организацията очакват севлиевци да подкрепят недоволството.