Кристина Сидорова: Заложници, в новата програма по история за 10-ти клас, отново са децата

Създаването на един учебник под натиска на една власт е страшно!

“Заложници, в новата програма по история за 10-ти клас, отново са децата”. Това заяви народният представител от “БСП за България” Кристина Сидорова по време на пресконференция.

Депутатът от левицата коментира полемиката, свързана с исторически факти в учебните програми, като пример- как етапи от историята на България биха могли с лека ръка да се категоризират само като “черни” и “бели”. Тя смята, че подобен подход не е добър нито за подрастващото поколение, нито за учителите, които са поставени пред изпитание да преподават период, който дори не би могъл да бъде обективно оценен.

Създаването на един учебник под натиска на една власт е страшно!

“Създаването на един учебник под натиска на една власт е страшно!”, заяви Сидорова и допълни, че скандалът е предизвикан от редица неверни твърдения на управляващото мнозинство и на десетките фондации, гравитиращи около тях.  В тази връзка, БСП се обявява твърдо против идеологизацията на образованието и е за отмяна на новата учебна програма. Левицата призовава и за изясняване на това- кой предложи промяната в учебната програма по история за 10- ти клас във варианта, представен за обществено обсъждане през септември 2017 година? Какви са мотивите на това предложение? На сайта на МОН, материалите от предложенията не са публикувани. А би трябвало да бъдат, за да се знае - кой ги е направил, приети ли са или не, и с какви мотиви?