Сидорова: Изкарахме децата от старите домове, но все още има места, където се пренесе старата култура и старият начин на работа

12.02.2018

“Изкарахме децата от старите домове, само че все още има места, където се пренесе старата култура и старият начин на работа”. Това заяви народният представител от “БСП за България” Кристина Сидорова в парламенатарния контрол към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. 

“Механизмът за сезиране на отговорните институции не работи“, подчерта депутатът от левицата и допълни, че трябва да се засили връзката между контролиращите органи и тези, които се грижат за децата. По думите на Сидорова липсата на постоянен мониторинг на качеството, който да регистрира своевременно проблемите и да помага за тяхното решение, е всъщност един от големите проблеми в центровете за настаняване от семеен тип.  Според нея е налице и недостатъчно и неефективно взаимодействие на резидентните услуги със здравната и образователната система, както и с полицията, защото ако ръководството и персоналът на дома не бяха изпаднали в тежък конфликт, който да стигне до омбудсман и до национални медии, ужасите щяха да продължават.

“Мисля,  че  ролята на Териториалната дирекция “Социално подпомагане” - Габрово и на Общината трябва да се засили, да правят изненадващи проверки и най-важното - да общуват с децата”, заяви Сидорова от парламентарната трибуна и попита Бисер Петков каква е гаранцията, че такива неща не се случват в други домове в страната.