БСП-Габрово търси решение на проблема със социалните жилища

13.03.2018 г.

“Да се свика извънредно заседание на Общинския съвет в Габрово, на което да се  обсъдят въпросите със социалните жилища в града, бъдещето на Трето Основно училище "Цанко Дюстабанов" и създалото се напрежение сред жителите на града.” Това заяви на пресконференция областният председател на левицата в Габрово Николай Григоров. Местните социалисти стартираха от вчера подписка за свикване на извънредна общинска сесия.

“Ще искаме информация от кмета за бъдещето на Дома за деца и юноши, бъдещето на Трето Основно училище, статистически данни относно броя на малцинствените групи”, уточни Григоров. Той постави също и въпроса- къде и в колко общински жилища са настанени, какви мерки се предвиждат официално от ръководството на Общината за сваляне на напрежението и какви мерки за интеграция ще бъдат предприети в краткосрочен и дългосрочен план.

Григоров припомни, че през последния месец е имало напрежение сред жителите на Габрово заради намеренията на Общината да засели в общински жилища ромски семейства. Според кмета Таня Христова, притесненията на хората са неоснователни, защото  са налице категорични условия, на които трябва да отговарят кандидатите за настаняване. Григоров обаче смята, че кметът дължи повече подробности на хората и отговори- какви конкретни ангажименти поема Общината в този случай. „Извънредното заседание на ОбС в Габрово трябва да стане преди редовното, което е на 29 март”, смята областният председател на БСП.

Депутатът от левицата Кристина Сидорова също коментира темата и подчерта, че има напрежение в целия град и то трябва да бъде туширано. “Една ясна картина е необходимо да се даде. Да се набележат предложения и стъпки как да се решат проблемите. Това може да стане на сесия на местния парламент”, каза още Сидорова и допълни, че БСП има предложения по проблема, които ще бъдат представени от общинските съветници по време на извънредната сесия.