Сидорова към министър Вълчев: Закрихте поредното училище. Какво ще стане със сградния фонд на СУ "Ангел Кънчев" в Трявна?

11.05.2018 г.

"Закрихте поредното училище. Какво ще стане със сградния фонд на СУ "Ангел Кънчев в Трявна, които 1 година са затворени и пустеят?" Този въпрос отправи народният представител от ПГ на "БСП за България" Кристина Сидорова към министъра на образованието Красимир Вълчев.  “За съжаление поредното българско училище беше закрито миналата година, със заповед на министъра от месец август 2017 г. Според т.3 от заповедта имуществото на училището е държавна собственост, което се прехвърля на РУО – Габрово”, обясни тя и допълни, че към днешна дата не е ясна съдбата на прилежащите сгради на Средно училище “Ангел Кънчев”. Депутатът от левицата припомни и че там има общежитие, което е ремонтирано през 2011г., подменена е дограма и вътре е направен основен ремонт. Тя коментира и локацията на образователната институция, която по нейните думи е подходяща за лечение на сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

Кристина Сидорова изрази надежда в бъдеще сградите да бъдат използвани  и  МОН да бъде медиатор между РУО - Габрово, областен управител и Община Трявна. Според народния представител от БСП сградата би могла да бъде превърната в зелено училище,  както и да служи все още за образование - за целта, за която е създадено това училище и са построени тези сгради. “Предвид мястото, където се намира, и функциите, които доскоро е изпълнявала, сградата би могла да се използва за ученици от цялата страна и сградите ще бъдат пълни отново с живот", заключи Кристина Сидорова.