Крум Дончев: Само единство около БСП може да демонтира срутището „ГЕРБ“

Фактите за Габрово и областта са стресиращи

Г-н Дончев, какво Ви провокира да се включите в надпеварата за парламентарните избори?

Здравейте, отговорът не е труден и той е любовтта към родината, а възможността за това получих от Националния съвет на БСП. Истината е, че най-лошото за една нация е нейната безпътица, усещането за безперспективност, страхът за здравето на децата ни, за нас и за нашите родители, чувството за натиск от страна на държавата, разделението между бедни и богати, елиминирането на ценностите, идеалите  и  историческата ни памет.

Защо е всичко това, с какво го заслужихме!?!

Отговорът е изключително елементарен и може да бъде обобщен с няколко думи, нарича се устрем към власт и пари, или тотална некомпетентност.

Тези действия от страна на управляващите ни доведоха до дупка, от която много трудно може да излезем, а именно до най-негативните показатели в цяла Европа, където сме първи по смъртност, бедност и ниски доходи, първи по корупция, първи по демографски отлив и обезлюдяване, държава с най-лошата инфраструктура и без собствен и независим икономически модел за оцеляване. Превърнахме се в държава просяк.

Вие сте водач на БСП в област Габрово, как смятате да достигнете до хората?

С реализъм. Бихме желали да предложим посока, бихме желали да предложим една стабилна основа за България и за Габрово, и разбира се, цялата област. Посока, която е адаптирана към трудната ситуация, в която всички ние се намираме. Имам много приятели в Габрово и съм сигурен, че хората ще ни подкрепят в тази борба за достойнство и просперитет на родината ни. За съжаление, разполагам и с реалната ситуация, в която Габрово и областта се намират,  както в момента, така и преди коронавируса, където в периода от 2010 до 2019 година не само няма развитие, но и наблюдаваме един много сериозен проблем. Тревожното намаление на населението от 127 000 на 106 000 души, което е спад от 16,9%, раждаемостта е третата най-влошена от областите в България – 7 промила, а смъртността е 19,7 промила, което е над средните за страната. По коефициент на възрастова зависимост, или така наречен коефициент показващ остаряване на населението, Габрово се нарежда на второ място в България след Видин с 49% при средни нива за страната 33,8%. По коефициент на икономическа активност Габрово е с по-ниски стойности от средните за страната с 51,5% при средни 56,6%. Безработицата е на ниво от 4,5% при 4,1% за страната, което е нисък резултат, но е логично обясним вследствие на демографския отлив и темпа на застаряване. Предпочитам да спра до тук, тъй като аз не обичам да говоря за миналото, аз съм човек, който е фокусиран върху настоящето и бъдещето, но това, което категорично мога да заявя, е, че фактите за Габрово и областта са стресиращи и не ми харесват. Като държа да отбележа, че те не са резултат от кризата с коронавируса, а повтарям, това е посоката на движение от 2010 до 2019 година.

Давате доста факти, а какво следва?

Всичко изброено до тук, и съвсем закономерно, води до своята ответна реакция, която е логичното продължение на заобикалящата ни действителност, реакция на обществен отпор, като той не е от политически опоненти на статуквото, а отпор от хората и от гражданите на България. Живеем в демократична и парламентарна държава, където „демокрация“ е само дума, а „парламент“ означава недоверие.

Време е за промяна и то не в политическата система, а във възприятието на хората за политици и политика. Време е истинското значение на политика, която означава с грижа за хората, да стане реалност. Това е и единствената възможност, по която страната ни трябва да тръгне, за да може да се отърси от безпътицата, в която всички ние се намираме. А за да се случи всичко това, то политиците трябва да си заслужат сами доверието на хората, където инструмента за постигане е само един и той се нарича „прозрачни действия“.

Много партии и най-вероятно ще станем свидетели на много управленски програми, как според вас хората ще изберат правилната?

Бих дал само един пример и той е от сферата на икономиката. Както споменах преди това, ние се намираме в ситуация на тотална безпътица. Нагледахме се на платформи и програми с най-различни призиви и обещания, но фактите са едни и те в никакъв случай не са в полза на управляващите. Също така ставаме свидетели на идеи, които изглеждат защитени от международни и европейски стратегии, като например предложението на Международния валутен фонд, който заявява възможен резултат на БВП в края на 2021,  дори и по-висок от нивата, в които бяхме преди коронакризата, и всичко това със спад на публичните инвестиции! С две думи, намерете си частни и външни инвестиции. Аз напълно разбирам, че думата „инвестиции“ е изключително модерна и всяка политическа партия я използва, но как да намерим инвеститори, когато няма кой да работи, когато имаме една тежка административно-бюрократична система, и когато сме страната с най-високо ниво на корупция в Европейския съюз. БСП излиза с конкретни предложения и ще насочи усилията си точно в разрешаването на тези проблеми, за да премахнем „крака от спирачката“ в България свързан с инвестициите.

Какво предлага БСП и какви ще са ангажиментите ви пред хората?

Конкретни, ясни и точни. Цялостната конструкция на „Визия за България“ е създадена с грижа за хората. В нея освен социалната политика, е силно залегнала политика за образованието, за младите, за пенсионерите, за активно работещите, за инфраструктурата, за спорта, за културата и още много други.

Защо смятате, че БСП може да успее и то не само да победи на тези избори, но да направи и промяната, за която говорите?

Аз винаги тръгвам с цел победа, но тук на карта не е заложен само спортният резултат, а бъдещето ни, оцеляването ни и то не само на нас, но и на нашите деца и родители. Последните четири години БСП заложи именно на промяната, но първо върху нея самата, и след което излиза със заявка за промяна на България. БСП осъзна, че приемствеността е единственият начин за промяна чрез плавното предаване на щафетата от по-опитните към по-младите, поставяйки на преден план динамиката вписваща се в съвремието и в същото време запазвайки своята идеология. Това е процесът, който всички ние хората наричаме еволюция.

БСП завърши този процес и сега категорично заявява, че е единствената, която може да демонтира срутището „ГЕРБ“ от властта и България да поеме в посоката, която всички ние заслужаваме, а именно към социално равноправие и икономически подем с грижа за хората. Най-важното в една демократична страна е хората да могат свободно да изразят своята воля, своето право на глас, своето мнение и позиция. Моят призив към тях е да излязат и да гласуват, за когото пожелаят, това е тяхно право.