Трифон Панчев: Неуважително е проектокабинетът да ни се чете от аутокю

Юли 14, 2021 Новини БСП в медиите 0 1369

14.07.2021

Така направеното предложение за правителство от господин Слави Трифонов няма как да бъде подкрепено от БСП, заяви пред Актуално Трифон Панчев, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и кмет на община Дряново. Приоритетите, които той е задал в 14-те точки, които вчера ни представи по никакъв начин не засягат темите, които ние отстояваме. Няма как такъв тип предложение, направено без никакъв диалог да бъде подкрепено от нашата партия. Аз лично виждам много проблеми в това, че се говори за приватизация на Българската банка за развитие(ББР), говори се затова как всъщност магистралите ще бъдат дадени на концесия, нещо, срещу което ние винаги сме се борили и сме твърдо против. Няма нито една дума за социалната политика, за преизчисляването на пенсиите, всичко, за което сме се борили. По отношение на здравеопазването – това, за което ние настояваме – общинските и държавните болници да не са търговски дружества. По никакъв начин политиките, които отстояваме не са засегнати като предложения. По отношение на проектокабинета прави впечатление, че може би лобитата, които са замесени, има сериозни притеснения, че това може да навреди на цялостното развитие на държавата. Има хора, които се свързват с минали правителства. 

Трифон Панчев: Неуважително е проектокабинетът да ни се чете от аутокю (ВИДЕО) 13.07.2021 20:00 2376 Сподели Сподели Сподели    Така направеното предложение за правителство от господин Слави Трифонов няма как да бъде подкрепено от БСП, каза в Студио Actualno Трифон Панчев, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и кмет на община Дряново. Приоритетите, които той е задал в 14-те точки, които вчера ни представи по никакъв начин не засягат темите, които ние отстояваме. Няма как такъв тип предложение, направено без никакъв диалог да бъде подкрепено от нашата партия. Аз лично виждам много проблеми в това, че се говори за приватизация на Българската банка за развитие(ББР), говори се затова как всъщност магистралите ще бъдат дадени на концесия, нещо, срещу което ние винаги сме се борили и сме твърдо против. Няма нито една дума за социалната политика, за преизчисляването на пенсиите, всичко, за което сме се борили. По отношение на здравеопазването – това, за което ние настояваме – общинските и държавните болници да не са търговски дружества. По никакъв начин политиките, които отстояваме не са засегнати като предложения. По отношение на проектокабинета прави впечатление, че може би лобитата, които са замесени, има сериозни притеснения, че това може да навреди на цялостното развитие на държавата. Има хора, които се свързват с минали правителства. Ако трябва да бъда конкретен, ще говоря в лично качество, не от името на изпълнителното бюро. За мен е притеснително присъствието на хора от „Америка за България“. Със всичките проблеми, които имаме по отношение на образованието, да сложим човек, който излиза от НПО сектора и е свързан с една определена политика, налагана и отвън, смятам, че би било проблем.

Не познавам лично номинирания за премиер Николай Василев, бил съм доста млад, когато той е бил в управлението на държавата. Това, което прави впечатление на прима виста е, че това е човек, отговорен за приватизацията на Българския телекомуникационен оператор, електроразпределителните дружества и още куп сделки, които оставиха доста горчив вкус. Това са сделки, които със сигурност са ощетили българската държава и аз имам сериозни притеснения как подобен тип политик би управлявал държавата занапред.

За мен е несериозно, преди да е свикано народното събрание, от някакъв офис през аутокю да ни се чете проектокабинета.Това е неуважително.

Не мога да коментирам нещо, което още не се е случило, но ми се струва несериозна хипотезата, че БСП може да подкрепи правителство на ГЕРБ, макар че Бойко Борисов не е премиер. Не смятам, че Борисов е узрял да прави каквито и да е промени в начина на водене на политика от неговата партия. Това е нещо, за което ние се борихме в 44-то и в 45-то народно събрание. Гледах пресконференцията, която той даде. На нея той отново си позволи да посочи Даниел Митов като бъдещ премиер, което, пак смятам, че без да се води диалог с другите политически участници в парламента, е абсолютно нередно. С оглед на това, че никоя политическа сила за момента не може да мине границата от 120 народни представители.

В настоящата ситуация, с оглед на тежката криза, в която се намираме и която предстои с оглед на коронапандемията, на проблемите, които има с бюджета, трябва да се приеме нов бюджет, трябва да се актуализира настоящия, при всички положения ние, като отговорна политическа партия, ще се опитаме да проведем консултации с другите политически партии и при намиране на консенсус да предложим проектокабинет. Това е нещо, което, разбира се ще бъде решено от колективните партийни органи – Националния съвет. Смятам обаче, че този път това ще се случи с оглед на сигуацията, която действително, ако мислим за хората, за държавата, трябва да се държим като държавници и да взимаме отговорни решения.