Явор Божанков от Габрово: 600 000 деца ще бъдат подпомогнати с месечни помощи благодарение на БСП

С бюджета за 2022 г. БСП доказва, че изпълнява ангажиментите си към своите избиратели, заяви Божанков 

 „С бюджета за 2022 г. ще докажем защо БСП трябва да участва във властта и защо това е добре за държавата.“ Това заяви народният представител от БСП Явор Божанков по време на среща с членове на партията и граждани в Габрово. На срещата присъстваха още председателят на движението на ветераните в БСП Динко Желев и членът на Изпълнителното бюро на левицата Трифон Панчев.

„След трите поредни парламентарни избора през 2021 г. БСП влиза в нова роля – на съуправляваща партия. В продължение на години БСП бе основната опозиционна сила на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Сега нашата партия, в качеството си на съуправляваща партия, има възможността да реализира онези идеи, които в продължение на години защитаваше в опозиция“, каза още депутатът от левицата и добави: „Като се види бюджетът, че е по-социален, с доста по-голям ресурс, ще се докаже, че БСП изпълнява ангажиментите към нашите избиратели и те не са останали разочаровани.“

Явор Божанков постави акцент върху подкрепата за децата и младите семейства като обясни, че са предвидени 48,3 млн. лв. за допълнително увеличаване на месечни семейни помощи за деца по доходния критерий. „Над 100 000 деца повече или общо около 600 000 деца да бъдат подпомогнати с месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование“, уточни той.

По думите на депутата от левицата в бюджета са заложени средства за допълнително увеличение на заплатите на педагогическия персонал в системата -до 125% спрямо средната работна заплата за страната от 1 април – 207,7 млн. лева.

На срещата бе обсъдена и актуалната политическа обстановка в страната: „ГЕРБ са овладяли навсякъде цялата държава и всички структури“, заяви Божанков и допълни: „Моментът е много труден, трябва да се мобилизираме, защото опозицията ни саботира и в парламента, и извън него. Кметовете на ГЕРБ целенасочено работят срещу централната власт.“