Читалището в Севлиево с почетен плакет към председателя на комисията по култура Иван Ченчев: „Времето помни добрите дела“

23.12.2022 г.

Читалищните дейци от севлиевското читалище „Развитие - 1870“ и местния фотоклуб с ръководител Антоанета Обретенова удостоиха с почетен плакет председателя на Комисията по културата и медиите и заместник-председател на парламентарната група на “БСП за България“ Иван Ченчев с благодарност за работата в подкрепа на духовното средище и с посланието „Времето помни добрите дела“.

Минути преди това Иван Ченчев откри в Клуба на народния представител изложбата „Изоставените“ на фотоклуб „Севлиево“, който работи към читалището. Председателят на парламентарната комисия по култура инициира експонирането на фотосите в Народното събрание, след като се започна на място с работата на севлиевските фотографи и идеята им да покажат за първи път различни знакови и интересни места, включително училища, някога изпълнени с живот, а днес изоставени. „Но все още с лъч светлина да оживеят отново. Изложбата не само се гледа, тя провокира много размисъл“, подчерта Иван Ченчев.

Социалистът поздрави читалищните дейци в Севлиево за работата им. Преди това, при посещението си в Севлиево той заяви пред тях: „Шапки долу за работата ви, за това, че в днешните трудни времена вие градите модерно читалище и разширявате дейността му. НЧ „Развитие-1870“ притежава съвременен киносалон с 49 места, зали за работа с деца в сферата на различни изкуства, активна дейност на над 500 самодейци.“

БСП е последователна в годините в това да има повече средства по стандартите за читалищата и духовните средища. На откриването на изложбата присъства председателят на БСП Корнелия Нинова и народните представители от левицата.

При връчването на плакета читалищните дейци пожелаха на Иван Ченчев винаги да се връща към знаковите си севлиевски корени. Родственици на председателя на парламентарната комисия по култура са благодетелите на Севлиево - Велика и Георги Ченчеви, на чието име днес има улица.