Валери Митов: Управляващите стоварват поредна тежест върху габровци – вдига се цената на водата

Това е следващият удар за хората след проблема с отоплението и спирането на работа на „Топлофикация-Габрово“, посочи народният представител от „БСП за България“

„Управляващите стовариха поредна тежест върху жителите на Габрово - цената на водата се вдига с 22%. Това се случва на фона на очаквания скок на сметките за ток, на фона на проблемите с отоплението, след като „Топлофикация-Габрово“ спря работа заради отнет лиценз.” Това заяви народният представител от „БСП за България“ Валери Митов.

Социалистът подчерта, че цената на водата ще се повиши в цялата страна от 1 януари 2024 г., след като бе оповестено общественото обсъждане на бизнес плановете на водните оператори, което проведе Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в открито заседание.

„В област Габрово увеличението ще е с 22%, което означава, че цената за кубик ще се промени от 3.49 лв. на 4.26 лв. Това притеснява изключително сериозно габровци. Увеличението не е обосновано, нито е справедливо“, посочи Валери Митов.

По думите му тревожното е, че тези цени не са окончателни, защото към това увеличение предстои да се прибави и инфлацията за м. ноември 2023 г.

„Проблемите във ВиК сектора не се решават трайно, което ги задълбочава и цената ще се увеличава всяка година. Преди няколко дни излезе проучване на Националния статистически институт, което показва, че 70% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи“, посочи народният представител от „БСП за България“.