Валери Митов към регионалния министър: Проектът за тунел под Шипка отново се бави – докъде стигнахте?

22.01.2024 г.

„На 30 май 2023 г. на парламентарен контрол зададох въпрос към Вашия предшественик Иван Шишков относно изграждането на тунел под връх Шипка. Знаете, това е стратегически обект за Габрово и от изключително значение за икономическото развитие на областта. Отговорът на регионалния министър тогава беше, че срокът за проектиране се удължава до 30 юли 2023 г. Затова днес отново питам – готово ли е проектирането и кога ще започнат строително-монтажните действия?”.

С този въпрос народният представител от „БСП за България” Валери Митов се обърна към регионалния министър Андрей Цеков по време на парламентарен контрол. 

Договорът за изграждане на тунел под Шипка – съоръжение, чието изграждане има вече над 126 години история, е сключен през 2022 г. Според него изпълнителят първо трябва да го проектира, като строителството е на следващ етап. 

От отговора на регионалния министър обаче стана ясно, че тази година е малко вероятно да започне строителството на тунела под връх Шипка, заедно с доизграждането на обходния път на Габрово. Открити нередности при проектирането, включително и обжалване на ОВОС от еколози, са сред причините за отлагане на старта на важния проект. 

Веднага след отговора на въпроса Валери Митов репликира министър Цеков: „Ако тунелът под Шипка не се изгради в срок, България ще е необходимо ли да връща пари от Европейския съюз за обходните пътища, тъй като обходът и тунелът са в един проект?”.

По думите на регионалния министър на този етап такъв риск нямало.