Илияна Йотова: Ние искаме и финансова стабилност, и работа за хората в Европа

Май 19, 2014 ГАБРОВО Новини БСП 0 1663

Българските евродепутати могат да постигнат повече за България, ако всички работят обединени за целите на страната ни

Българските евродепутати могат да постигнат повече за България, ако всички работят обединени за целите на страната ни. Това заяви пред граждани Илияна Йотова, кандидат за евродепутат от листата на КБ, по време на посещението си в общ. Севлиево. „За голямо съжаление поведението на колегите ми от ГЕРБ, а по някога и на тези от другите ни представители в ЕП, не винаги е такова. Струва ми се, че гласуването по команда, за да не „ядосаме“ политическата си група, е проява на слабохарактерност. Да предприемеш действия срещу българските интереси е национално предателство и не разбирам защо някой хора са склонни да го направят“, допълни тя.

Йотова отговори на много въпроси, свързани с предстоящите избори, които жителите на селата Крамолин, Агатово, Малки Вършец и Градище й зададоха. Младежката безработица, хоризонталните програми за финансиране от ЕК, както и новите структурни програми, бяха малка част от обсъдените теми. „Социалистите в Европейския парламент се борим и за създаването на европейска минимална работна заплата, която ще е равна на 60 % от средната за страната. Факторите, които ще се използват за нейното изчисляване, сред които е и инфлацията, са обективни и справедливи“, обясни тя.

„Всеки ден ставаме свидетели на какви ли не спекулации, задкулисни игри и манипулации. Но по-страшното от популистките клишета, с които си служат новите политически проекти е,  когато “своите” станат “чужди”. Когато толкова години си работил за и с едни хора, а те решат да напуснат партията в най-важните избори, както за Европа, така и за България, без да дадат каквото и да е било разумно обяснение, разочарованието е огромно“, сподели Йотова в отговор на въпрос за постъпката на Георги Първанов и АБВ. „Самият факт, че само за БСП говорим като за партията, а за останалите използваме думата проекти, е показателен. Срокът на годност и на този проект няма да е дълъг -  ще свърши след предстоящите евроизбори“, каза Йотова. Според нея АБВ се стремят да поднесат победата на ГЕРБ. „За нови кроежи и политически комбинации след изборите. Не искам да допускам, че за това се купуват и гласове”, категорична е тя.

 „Европа, във вида в който е в момента, не може да вдъхнови почти никой. Последните години ЕК предприе редица несправедливи реформи, които ощетиха, както социалните придобивки на европейските граждани, така и възможностите за развитие на малкия и среден бизнес. Ние нямаме нищо против банките, чиито печалби Европа пазеше, но Европа трябва да помага на всички“, заключи Илияна Йотова.