Д-р Светлана Шаренкова: Съжалявам, че в момента ние, като държава, нямаме яснота какво точно искаме от Русия

Апр 26, 2015 ГАБРОВО Новини БСП 0 1584

Председателят на Форум „България - Русия“, издател на вестниците „Земя“ и  „Русия днес“, носител на орден „Дружба“ д-р Светлана Шаренкова изрази увереността си, че  българо-руските отношения са национална кауза и е нужно да ги поддържаме във всички направления

Председателят на Форум „България - Русия“, издател на вестниците „Земя“ и  „Русия днес“, носител на орден „Дружба“ д-р Светлана Шаренкова изрази увереността си, че  българо-руските отношения са национална кауза и е нужно да ги поддържаме във всички направления. Тя бе гост на среща-разговор,  организирана от Сдружението на рускоговорящите  „Вива“,  Национално движение  „Русофили“ и БСП – Габрово, която се проведе в събота в Габрово. В срещата  участва и народният представител от БСП – Кирил Добрев.

„С Русия и руския народ ни свързва не само общият славянски и православен корен, но и общата ни история, решаващата роля на Русия за освобождението от османско иго, огромните жертви, които народите на Русия дадоха в битката срещу фашизма в Европа, помощта в икономически план в годините между 1944г. и 1989 г., тесните културни, образователни и социални връзки“, заяви пред участниците в срещата  Шаренкова. Тя изрази съжаление, че в момента ние, като държава, нямаме яснота какво точно искаме от Русия, нямаме програма как ще се развиват  отношенията ни, защото според нея те не могат да се изчерпят само с енергийните проекти. „И да стигнем дотам, че няма проекти – няма отношения.  Нужно ни е  във всяка сфера да имаме ясни, разработени проекти. И това е наш дълг“, допълни тя.

По време на дискусията бяха осъдени вандалските актове и обругаването на руски паметници. Коментирани  бяха и програмите и възможностите за обучение на наши студенти в Русия, поведението на сегашните управляващи и загубите, които търпи икономика ни  заради неефективните санкции.

„Нека съберем подписи и да инициираме референдум за санкциите срещу Русия, а същото така и срещу разполагането на бази на НАТО в България“, призоваха участниците в срещата. 

В отговор на въпрос от публиката за поведението на БСП спрямо Русия,  д- р Шаренкова заяви: „БСП не трябва да има комплекси, че ще я нарекат „пета колона“, рубладжии, агенти на Путин, тя трябва спокойно да отстоява българо – руските отношения и ясно да заявява, че това е  един от стълбовете на  нашата партия. Още от създаването на партията, на нея й е заложено да бъде свързана с Русия. А и съм убедена, че Руската кауза е национална кауза.“

За своя принос и подкрепа към  дейността на движение  „Русофили“ в Габрово  д-р Шаренкова получи специална грамота от организаторите на провелия се в съботния ден областен фестивал на руската  поезия, песен  и  танци. Такава грамота бе връчена и на народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кирил Добрев, който подпомогна с  лични средства обучението по  руски език в детските градини в Габрово.

В града на Рачо Ковача д-р Светлана Шаренкова направи голямо дарение от книги  и връчи Юбилеен  медал „70 години от победата над фашизма“ на областния председател на движение „Русофили“ Стефан Кънев, а също така и на председателя на БСП Кристина Сидорова. „В навечерието на 9 май  - Денят на победата над фашизма, ние си спомняме и почитаме паметта на онези 25 милиона руснаци, които загинаха за свободата на Европа и на света, които успяха да се справят с „чумата“ на 20 век. Тази победа е апотеоз  на съвместните усилия в борбата срещу фашизма и съм сигурна, че тя трябва да стане моста между Европа и Русия “, заяви Шаренкова.