Формиран е инициативния комитет за референдум относно бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово

Юни 10, 2015 ГАБРОВО Новини БСП 0 1656

            Вече е формиран инициативен комитет за организиране на референдум относно бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово

 

            Вече е формиран инициативен комитет за организиране на референдум относно бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово. Инициативният комитет се състои от седем човека, а негов председател е младият електроинженер Николай Колев,  съпредседател е Кристина Сидорова.

Инициаторите ще организират необходимата по закон подписка за провеждане на първия в новата история на Габрово местен референдум. Формулировката на въпроса, на който габровци ще трябва да отговорят е: “Желаете ли да се развива електротранспорта в Габрово чрез закупуване на нови тролейбуси?” Вече са набелязани стъпките, които трябва да бъдат извървяни до достигането на целта, да не се допусне унищожаването на тролейбусния транспорт в Габрово.

“Вместо град на съзиданието, ние се превърнахме в унищожители на свършеното преди нас. Не искаме хората, които ще дойдат след нас да говорят, че ние сме разрешили тролейбусната мрежа да бъде нарязана за скрап и разрухата на бившата индустриална гордост на града да влезе в нашия бит“, заявиха от Инициативния комитет. Те добавиха, че Николай Колев е упълномощен да предприеме необходимите действия  по уведомяването на кмета на Габрово Таня Христова и председателя на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева за вписване на предложението за референдум в публичния регистър, както и да го включи в Регистъра за администриране на лични данни.

Наред с това стана ясно още, че общинските съветници от БСП в местния парламент са подготвили писмо до ОбС-Габрово с искане за насрочване на референдум. Според тях решението за ликвидирането на тролейбусния транспорт в Габрово е прибързано, некоректно аргументирано и не е съобразено с мнението на гражданите. Представителите на левицата са категорични, че трябва да се чуе мнението на хората преди да се пристъпи към ликвидацията на най-евтиния и екологично чист транспорт. Те предлагат Общински съвет – Габрово да задължи кмета да насрочи референдум за бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово.