На 9-ти юли ще дискутират предложението на БСП – Габрово за местен референдум

Юни 26, 2015 ГАБРОВО Новини БСП 0 1950

 Вчера по време на заседанието на местния парламент от левицата няколкократно предложиха оттеглянето на точката от дневния ред, свързана с разпродажбата на имуществото на тролейбусния транспорт и приходите от нея да се използват за покриване на стари задължения на общинския превозвач

 
Вчера по време на заседанието на местния парламент от левицата няколкократно предложиха оттеглянето на точката от дневния ред, свързана с разпродажбата на имуществото на тролейбусния транспорт и приходите от нея да се използват за покриване на стари задължения на общинския превозвач. По темата се развихриха ожесточени дебати. Общинският съветник от БСП Лена Енева нееднократно задава въпроса на председателя на ОбС Лена Георгиева защо в дневния ред на вчерашното заседание не беше включено за разглеждане предложението на групата общински съветници от БСП, свързано с  провеждане на референдум сред габровци за бъдещето на тролейбусния транспорт. Но не получи удовлетворителни отговори. „Пред нас е предложението на управителя нa ОПТ Екатерина Караколева за ликвидация на един от видовете транспорт в Габрово и е учудващо, че Вие, г-жо Христова, управляващото мнозинство в ОбС считате, че тихо и кротко ще дадем своя глас за неговата ликвидация”, изрази възмущението си Енева. Тя поиска от кмета на Габрово Таня Христова гласно да изрази своята позицията, че подкрепя ликвидацията на тролейбусния транспорт в Габрово, както и всеки един от общинските съветници да направи това. Според Енева дори и да се пристъпи към демонтирането и разпродажбата на дълготрайните материални активи на тролейбусния транспорт, би било нормално те да се инвестират в нови ДМА, а не да бъдат консумирани за текущото съществуване на общинския превозвач. Тя обвини управляващите и в неетичност, тъй като макар да е налично предложението да бъде дадена възможност на гражданите  да кажат своята дума за бъдещето на този вид транспорт се бърза с ликвидацията на неговата инфраструктура. „Затова считам, че най-важното е да решим дали ще дадем думата на хората да изразят своята позиция“ – отсече Енева. Стиляна Тинчева подкрепи своята съпартийка като обвини управляващите, че внесеното от тях  предложение не отговаря на изискванията. Както и „че е неморално три месеца преди изтичането на нашия мандат да вземаме такова важно решение“ и постави въпроса за личния морал на всеки един общински съветник.
                       
Многократните настоявания на левицата предложението за разпродажбата на тролейбусната инфраструктура да бъде оттеглено обаче срещна сериозния отпор на управляващите. И въпреки бурните дебати, предложението за демонтирането на въздушната тролейбусна мрежа и трите токоизправителни станции и тяхната продажба беше прието. Единствено искането за демонтаж и продажба на подземната тролейбусна мрежа не беше отхвърлено.
           
Местният парламент реши още на извънредна сесия, която ще се проведе на 9 юли, да бъде подложено на дискусия предложението на групата съветници от левицата за организиране и провеждане на първия след 1989 г. местен референдум за бъдещето на тролейбусния транспорт.