ГЕРБ отхвърли предложението на групата общински съветници от БСП да се проведе референдум в Габрово

Юли 10, 2015 ГАБРОВО Новини БСП 0 1600

седемнадесет общински съветници гласуваха "против", десет бяха - "за", двама се въздържаха

"Желаете ли да се развива електротранспортът в Габрово, чрез закупуване на нови тролейбуси?", бе въпросът на референдум сред гражданите на Габрово по предложение на социалистите. Всички от управляващата партия ГЕРБ – седемнадесет общински съветници гласуваха "против", десет бяха - "за", двама се въздържаха. Освен БСП, подкрепа за референдума изразиха съветниците на Атака и РЗС.

Предложението на кмета да не се провежда референдум с така зададен въпрос отново бе подкрепено от ГЕРБ. Единадесет се обявиха против, а един се въздържа.

„Смаяна съм от самочувствието ви. Ние искаме да питаме гражданите какво да се прави с тролейбусния транспорт, но вие отказвате", заяви Лена Енева от БСП. "Кого плашите, че така ще се повишат данъците? Колко пъти миналата година актуализирахте бюджета заради непредвидени разходи? Като се приберете, отворете компютрите си и проверете", разкритикува тя опитите на управляващите да се внесе спекулативен  аргумент, че трябва да се повишат данъците, за да могат да се купят нови тролеи.

"Каква беше вашата икономическа обосновка на миналата сесия, когато гласувахте да се демонтира тролейбусната мрежа? Не желаете да питате хората на референдум, след няколко месеца ще ги попитате", заяви в заключение Енева.

„ГЕРБ отказаха да чуят гласа на габровци и отхвърлиха предложението ни за провеждане на референдум за бъдещето на тролейбусния транспорт. Това е "демократичното и европейско" управление в Габрово”, написа на страницата си във социалните мрежи председателят на БСП в Габрово Кристина Сидорова. Тя бе категорична, че социалистите не приемат отказа на управляващите от референдума, като уточни, че в понеделник инициативен комитет започва събирането на подписи. „Убедени сме, че трябва да дадем право на нашите съграждани да изкажат мнението си по този важен за общината въпрос. Време е да ги попитаме и да се съобразим с мнението им”, каза още Сидорова.