Мандат за директори и повече средства за образование, поискаха учителите от депутати

Държавата да не финансира частни училища

Държавата да не финансира частни училища и средствата да се насочат за качествено българско образование, въвеждане на мандатност на директорите, увеличаване на БВП отделян за образование, а учителската професия да стане защитена и регулирана. За това настояха членове на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” – Габрово пред народния представители Мариана Бояджиева от БСП.
Тя беше в Габрово, за да чуе предложенията на общинските ръководства на синдиката за проекта за Закон за училищното и предучилищно образование. До 26 февруари е срокът за внасяне на предложения за промени в Закона за училищно и предучилищно образование, който предстои да се гледа на второ четене.
“Социалистите сме за образованието да бъде приоритет на държавата и настоявахме промените да бъдат резултат от широка обществена дискусия. Средствата за средно образование в държавния бюджет за тази година са недостатъчни, заделени са едва 3,1 % от БВП, само спрямо 2014 те са намалени с 0,1 % , или около 9 млн. лева., затова искаме те да бъдат разходвани само за публичния сектор”, заяви Бояджиева, която е и член на постоянната комисия по образование в Народното събрание.
Тя изрази тревога, че ако бъде прието предложението на ГЕРБ за финансиране на частните учебни заведения, общините ще бъдат натоварени с нови разходи. “Ние уважаваме правото на избор на родителите да записват децата си в частни училища. Но на този етап държавата не разполага със средства да финансира и частните такива. Предлагаме държавата да оказва подкрепа, но тя да бъде както досега – само за учебници, стипендии за талантливи ученици и за методическо ръководство на процеса на обучение и възпитание”, коментира Мариана Бояджиева.
Остро дискутиран въпрос засяга бъдещето на помощните училища и ресурсните центрове. Според БСП те трябва да останат държавна грижа и отговорност. Общинските детски комплекси също трябва да се запазят, каза Мариана Бояджиева.
От БСП смятат, че тази практика трябва да се запази, а не да се отменя, както настояват от ГЕРБ. Социалистите считат още, че трябва да се въведе само на един учебник по предмет за всички курсове, а домашното образование да бъде уредено в закона, но само за деца със здравословни проблеми или за тези, на които това ще е полезно.
По време на срещата бяха обсъдени предложенията на синдиката за връщането на възможността за повтаряне на класа в начален етап при показване на лоши резултати, въвеждането на мандатност на директорите и неясните критерии за атестирането на учителите, което според тях би могло да се използва от директорите “да се разделят с неудобните хора”.
Над 80 % от предложенията на синдиката съвпадат с вижданията на БСП за промени в Закона и те ще бъдат входирани като предложения за промени между първо и второ четене.