Социалистките в Габрово с кампания срещу насилието над жени

Насилието срещу жените е едно от най-широко разпространените нарушения на правата на жените

В навечерието на 8 –ми март, обединението на жените социалистки в БСП  – Габрово отново напомнят стряскащата статистика за броя на жените жертва на насилие. Със специално изработени флаери те апелират за незабавно предприемане на действия за подписване и ратифициране от България на Истанбулската конвенция, както за необходимостта от адекватно законодателство, като например определяне на нивата на насилие и съответните наказания в наказателния кодекс.
Това е началото на поредица инициативи, които ще организираме жените социалистки, каза председателят им  Юлия Ненова. „Колкото по – често говорим за това, толкова по – скоро може да постигнем нашите цели, а именно гласност на проблема, адекватно законодателство и конкретни мерки за преодоляване на тези ужасяващи деяния, защото това не е само статистика, зад всяка цифра стои човешки живот и рана, причинена от някой.”
Според данните от специализирано изследване  всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие,а 7 жени умират всеки ден от домашно насилие в Европейския съюз. Една на всеки три жени, по цялата планета, ще бъде бита или изнасилена през живота си.Това е един милиард жени и момичета. Насилието срещу жените е едно от най-широко разпространените нарушения на правата на жените.