БСП стартира подписка срещу ТТИП

Още през ноември 2014 г. HC на БСП в своя позиция констатира, че Споразумението ТТИП поставя пазара над социалните права

БСП в партньорство на сдружение „Солидарна България” започва събирането на подписи, против Трансатлантичекото търговско споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и Европа.
В подписката, която е достъпна в офисите на БСП в цялата област, се казва « Събираме подписи, за да се чуе гласът на гражданите и заедно да призовем българските институции да не подкрепят Споразумението ТТИП в този му вид, да изискат пълна информация от Европейската комисия за хода на преговорите по него и да отстояват ефективно интересите на България.
Още през ноември 2014 г. HC на БСП в своя позиция констатира, че Споразумението ТТИП поставя пазара над социалните права и свободи на гражданите и прие позиция, с която ясно и категорично заявяваме ако ще се водят преговори те трябва да бъдат публични и под демократичен контрол. Настояваме при преговорите да се гарантират защитата на човешките и социалните права, достойни условия на труд, екологичните стандарти, както и честността на търговията.
За нас, социалистите, разширяването на нови пазари и конкуренцията не трябва в никакъв случай да бъдат в ущърб на потребителите и за сметка на безопасността на условията на труд и на защитата на околната среда.
БСП категорично се противопоставя на определен кръг въпроси, които са обект на преговори. Отхвърляме идеята за специален механизъм за уреждане на спорове инвеститор-държава (специални съдилища). Настояваме при преговорите да не се допусне занижаване на трудовите, социални, екологични стандарти, стандартите за защита на данните и за защита на потребителите, както и по отношение на добива на шистов газ и разпространението на ГМО.
Проектът на Споразумение в този му вид и рамки, в които е достъпен, не заслужава нашата подкрепа.
Призоваваме ви да подкрепите позицията на БСП и да се включите в Общоевропейската подписка против Споразумението ТТИП между EC и САЩ. Нека заедно да покажем, че българите имаме мнение и никой и никога не може да ни свежда чужди решения, които са против нас и бъдещето на децата ни.»
Всеки, които иска да се присъедини към инициативата, може да го направи и от интеренет страницата на “Солидарна България”: http://solidbul.eu/ или в офисите на БСП в цялата област.