Повече от 20 платна и карикатури, както и габровски анекдоти, представя в Народното събрание изложбата „Габровски шеги”

Експозицията е по повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град


Повече от 20 платна и карикатури, както и типични габровски анекдоти, представя изложбата „Габровски шеги” на музея “Дом на хумора и сатирата” Габрово в Народното събрание. Експозицията, която е по повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град, гостува в парламента по инициатива на народния представител Кирил Добрев.
На откриването на експозицията заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев отбеляза, че в изложбата са включени илюстрации на почетния гражданин на Габрово Борис Димовски, заедно с анекдоти към тях, както и 15 живописни платна, представящи габровския интересен и специфичен поглед към чувството за хумор.
Директорът на музей “Дом на хумора и сатирата” Габрово Татяна Цанкова посочи, че габровският хумор е достоен да бъде дарен на всеки депутат, за да се учи на пестеливост, на находчивост и да следва стъпките на габровци, които са големи, за да не изтъркват обувките си. Заместник-председателят на парламента отговори, че депутатите отдавна са „взели” от габровци пестеливостта на държавно ниво. „Остава ни само да вземем и чувството за хумор, и всичко ще бъде наред”, добави той.
Председателят на Комисията по културата и медиите Полина Карастоянова отбеляза, че дори и в политиката винаги има място за усмивка и за добро настроение. Изложбата „Габровски шеги” показва истини, които могат да се видят само с ума и сърцето, отбеляза на откриването на експозицията председателят на Общинския съвет на Габрово Лена Георгиева.
На откриването на изложбата беше представено и второто преработено издание на книгата „Габровски шеги”. За първи път тя е отпечатана през 60-те години и има повече от 43 издания на 25 езика, уточни директорът на музей “Дом на хумора и сатирата”.
В експозицията са представени творби на български художници, между които са габровците Мара Атанасова, Драган Немцов, Миньо Бонев, Йорданка Шиякова и Стефан Монев. Символиката на габровския хумор разкриват творбите на Вълчан Петров и Кеазим Исинов, както и тези на почетния гражданин на Габрово Борис Димовски. На откриването на изложбата присъства и Валерия Димовска, дъщеря на Борис Димовски.