БСП настоява за оттегляне на точката за продажба на тролейбусната мрежа

Тече подготовка за референдум

БСП настоява Общински съвет – Габрово да оттегли точката от предстоящото заседание на местните парламентаристи, касаеща продажбата на дълготрайни материални активи, собственост на Общински пътнически транспорт, демонтажа на токоизправителните станции, премахването на контактната мрежа и предаването й за скрап.
Това обявиха пред журналисти на пресконференция Кристина Сидорова, председател на БСП – Габрово и арх. Иван Николов, председател на групата общински съветници на левицата. „Нашата организация твърдо се противопоставя на това предложение. Категорично ще бъдем против“, заяви Сидорова.
Според социалистите в момент, когато цялото общество се вълнува от бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово и тече процедура за свикване на местен референдум, да се върви към разпродаване и бързане с решението, не е приемливо.
„Тече подготовка за референдума. Нека да се изчака малко. Не виждам нищо фатално в забавянето с месец или два. Не знам защо толкова много се бърза от страна на управляващите. Може би имат други подбуди?
Категорично отхвърлям всякакви внушения, че идеята за референдум е политически акт, целящ предизборна кампания. Ако преди година и нещо, по това време, или 2 години, управляващите бяха пристъпили към това решение – и тогава ние щяхме да реагираме по същия начин.
Заставаме зад развитието на тролейбусния транспорт и не приемаме такива обвинения, нападки и евтин популизъм от страна на народни представители от управляващата партия.
Ако за депутата Добромир Проданов въпросът за референдума е неясен, считам че е редно да питаме габровци. Може пък според тях въпросът да е ясен и да кажат, че много добре го разбират“, коментира още председателят на габровската левица.
Сидорова информира, че ще се отстоява желанието за провеждане на местен референдум, тъй като по думите й „демокрацията дава това право да бъдат попитани хората какво мислят“. Социалистите ще настояват до провеждане на общественото допитване тролейбусната мрежа на Габрово да не бъде демонтирана.
По думите на арх. Николов тролейбусният транспорт навсякъде по света се е доказал като най-подходящ за градска среда. „Всички анализи на световни фирми, занимаващи се с този вид транспорт, стигат до заключението, че той е най-мобилният, бързо реализуем и много по-евтин от другия вид – автомобилния“, информира Иван Николов.
Според доклад – анализ на Министерството на транспорта, поръчан от премиера Бойко Борисов, се доказва че дори с изграждането на нова цялостна мрежа и закупуване на нови тролеи, тролейбусният транспорт излиза с 12% по-евтин, отколкото автобусния.
„Ако допуснем съществуващата сега тролейбусна мрежа да бъде премахната и нарязана за скрап – считам, че това престъпление“, категоричен бе арх. Николов.
Опозицията в местния парламент ще търси отговор на въпроса „в кой момент точно е бил променен проекта за Водния цикъл, според който на кръговото кръстовище до Консултативна поликлиника е трябвало да се поставят тролейбусни стълбове, каквито сега няма“.

www.gabrovonews.bg