Общински съветници от БСП-Габрово в защита на мечката Маша

Окт 17, 2015 ГАБРОВО Новини Избори 0 2119

Единствените животни, които ще виждат габровските деца, извън учебниците по биология, ще бъдат бездомните кучета

След като управляващото мнозинство в Общински съвет – Габрово преди месеци взе решение да ликвидира тролейбусния транспорт в областния град, пращайки го в историята като да бъде нарязан за скрап, сега наред е местният зоопарк, който буквално осиротява, след като искат да дарят един от най-цените му екземпляри – кафявата мечка Маша, в Спасителен център за животни в Германия. За това алармираха общински съветници от групата на БСП – Габрово, които се противопоставят на вземането в „последната минута“ на мандата решение, при това „на подпис“. Те припомнят, че Габрово става дом на мечката Маша през 2006 г., когато е предоставена от зоопарка в Разград. За кратко време кафявата мечка става любимец на габровските деца и безспорно е една от най-големите атракции.
Социалистите предупреждават, че за съжаление Царят на животните – лъвът в зоопарка, също е сред застрашените и е на път да последва съдбата на Маша зад граница. Габровският зоопарк съществува от дълги години. Собственост е на Община Габрово, но отделените средства от местната хазна са крайно недостатъчни за функционирането му.  „През последните години той е оставен да оцелява „на ръба“, без достатъчно персонал и без нови инвестиции в него. Занемарен е и не отговаря на съвременните изисквания. Собствените му приходи, които са единствено от дарения, не стигат за никъде”, казват още от групата на БСП.
Всичко това ясно откроява тенденция на бавно и последователно неглижиране на парка, и липса на отношение на местните управници, въпреки усилията, които полага ръководството на зоопарка. „Съвсем скоро единствените животни, които ще виждат габровските деца, извън учебниците по биология, ще бъдат бездомните кучета и котки”, допълват социалистите.