Кристина Сидорова: Да съхраним, възродим, продължим и подкрепим Българското

13.05.2018 г.

“Да съхраним, възродим, продължим и подкрепим Българското. Прекрасна инициатива, която пази и предава Българските традиции и Българския род. Благодаря на организаторите за възможността да присъствам на това изпълнено с красота и любов събитие.” Това заяви народният представител от „БСП за България”   Кристина Сидорова след старта на Националния фестивал “Семе българско” в гр. Севлиево. Идеята на инициативата е да върне българите към техните корени и да предаде на поколенията традициите и духа, които определят националното самосъзнание. За поредна година, в рамките на фестивала, ще се реализира и инициативата „Шанс за бебе” с благотворителен базар на предмети, изработени от деца за деца.

В знак на уважение и признателност към труда на организаторите на мероприятието, депутатът от левицата подари на кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов червена роза с пожелание колкото повече цветове има, толкова повече прекрасни българчета да се раждат в Севлиево. След официалното откриване ученици от севлиевските училища, облечени в бяло, зелено и червено, изписаха с камъни "Съединението прави силата", за да покажат, че вярват в родното и бъдещето на България.

По – късно през деня народният представител от соациалистическата партия бе сред  официалните гости на едно от най-значимите и будещи интерес събития в Дряново – ежегодните тържества в Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“. Те се провеждат винаги в средата на месец май и са посветени на Априлската епопея – деветдневната битка между Попхаритоновата чета и няколко хиляди османски войници, състояла се в района през 1876 г.

Там Кристина Сидорова присъства на Исторически спектакъл – възстановка на битката при Дряновския манастир, дело на Национално дружество “Традиция”, както и на Велика вечерня с панихида за загиналите въстаници в Храм “Св. Архангел Михаил”. След това, в знак на уважение и почит към загиналите за свободата за България, тя се поклони  и поднесе венец пред Паметника – костница. Вечерното честване на 142 – годишнината от Априлската епопея продължи с Литературно – музикална композиция “ Велико и бунтовно време” - СУ “Васил Левски”, гр. Севлиево, в която бяха представени изпълнения на участниците от конкурса за възрожденска песен. Официалната програма завърши с Тържествен митинг – заря.