Деница Златева в Габрово: Българските граждани трябва по-активно да участват в дебата за бъдещето на Европа

Май 07, 2019 ГАБРОВО Новини Избори 0 1546

Необходим е по-широк дебат- каква Европа искаме

 

"Един от първите ми приоритети, ако бъда избрана за член на Европейския парламент, е да работя за това, да бъдат преведени на един по-разбираем и достъпен, близък до хората език, темите, които се обсъждат в Европейския парламент. Европа все още е доста далечна за обикновените български граждани. А има твърде много решения, които влияят пряко на живота ни." Това каза Деница Златева, кандидат за евродепутат от "БСП за България" по време на брифинг за журналисти в Габрово. "В Европейския парламент бих работила целенасочено за политиките за намаляване на неравенствата и по-специално - средствата, които Европа отпуска за намаляване на регионалните, социални и икономически различия. За мен е важно следващият бюджет на ЕС да предвижда повече средства за България, но много по-важно е в сътрудничество и с българския парламент, и националните власти, за да приемем такива правила за кандидатстване и използване на тези средства,  че да не остават българските граждани с впечатлението, че те се използват не по предназначение; че еврофондовете генерират огромна корупция и най-важното - тези средства трябва да бъдат справедливо разпределени в цялата страна", коментира още Златева. По думите ѝ има много голяма концентрация на средства от европейските фондове в големите градове и са пренебрегнати малките, средните градчета и селата.

"Това се вижда при посещенията ни по страната и е един от най-често поставяните проблеми от хората. Когато говорим, че не сме второ качество европейци, защо се делим на различно качество българи - едните, които живеят в големия град, и другите, които живеят в малкия град ?", попита тя.  По думите на Златева дебатът за това, какво представлява Европа, какво искаме от Европа и в каква Европа искаме да живеем трябва да бъде много по-широко застъпен.

"Европа става все по-дистанцирана и далечна за обикновения европейски гражданин. В такава ситуация е нормално антиевропейски и крайнодесни партии да заемат това празно пространство. Затова е много важно на 26 май да не допуснем представители на националистически, крайно десни партии да имат силно представителство в Европейския парламент. Но е още по-голяма отговорността след това - не просто да бъде сформирана коалиция от проевропейски настроени партии, но и да бъде намерен начин да бъдат ангажирани възможно най-много европейски граждани в процесите на вземане на решения", каза още тя.