Крум Дончев: БСП категорично подкрепя президента Румен Радев за втори мандат

Окт 14, 2021 ГАБРОВО Новини Избори 0 1278

14.10.2021 г.

-Г-н Дончев, отново сте водач на БСП в Област Габрово, където несъмнено показахте загриженост за региона по време на 45-тия и 46-тия парламент. Успяхте ли да спечелите доверието на габровци?

-За мен е чест да бъда отново водач на БСП в област Габрово. Място, на което получих не само истинско и  приятелско отношение, но и много силна подкрепа, която със сигурност не е заради мен самия, а заради онзи силен дух на сплотеност и екипност, които ни съпътстваха по време на предходните две кампании. Както в спорта, а също така и в целия си житейски път съм твърдял, че когато сме заедно и сплотени, сме по-силни, по-знаещи, по-можещи! Благодаря на ръководството на БСП и Националния съвет за възможността да остана и работя в област Габрово и ЗА област Габрово. Благодаря на структурите ни в Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново, за доверието към мен, за номинациите, отдадеността и искрената подкрепа. Листата ни е изпълнена с хора, които бяха много активни и подкрепяха общите ни действия в предходните два парламента, хора които истински милеят за региона и родното си място. Щастлив съм, че имам такива колеги. 

-Трета кампания за една година, нормално ли е това?

-Категорично не е нормално. За най-голямо съжаление ще се наложи отново да преминем през избори. Не бих желал да посочвам или да виня никого, но със сигурност няма гражданин, който да го одобрява. 

-Защо политическите партии не успяха да намерят общ език?

-Станахме свидетели на грозни междуличностни обиди, които от своя страна затвориха врати за бъдеща комуникация между парламентарно представените партии. Ние от БСП постоянно търсихме диалогичност на базата на консенсус, но такъв не се намери за съжаление. Срещнаха се трудности дори и на ниво конкретизиране и приемане на актуализацията на бюджета, което от своя страна допълнително нагнети напрежение в пленарна зала.

-В следващия парламент ще успеете ли да го намерите?

Бих казал, че това е задължително и наложително. Управлението на страната в условията на предстоящите тежки месеци задължава политическите партии да преглътнат и забравят своя егоизъм и да пристъпят към отговорни действия.

-БСП заяви, че категорично подкрепя президента си Румен Радев.

-Няма абсолютно никакво колебание относно подкрепата ни към президента Румен Радев за втори мандат. Спомням си доста добре момента в който го издигнахме за президент в първия му мандат, и разбира се усилията, които всеки от нас положи за неговото избиране. Той доказа, че не само е достоен президент, но и човек носещ в себе си много висока доза патриотизъм.

През изминалите пет години заедно с президента показахме, че истински желаем да променим модела на управление в България, борейки се срещу една много добре смазана корупционна машина. Най-важното, което видяхме през този период е, че повечето проблеми, за които БСП говори от парламентарната трибуна, като Българската банка за развитие, „Автомагистрали“, инхаус процедурите, проектирането на язовирите и тяхната рехабилитация, здравеопазването и още много други, се оказаха реалност, като доказателството за всичко това е активното им използване в общественото пространство от така наречените "нови партии". Ние от БСП, заедно с Румен Радев, знаем точно къде са пробойните в този порочен модел на управление и сме категорични, че няма да се откажем, защото това е единственият път за поемане на страната ни в друга, по-добра посока. България се намира на дъното на всички класации, както в Европа, така и в световен мащаб, и единственият въпрос, който изниква пред всички нас е – ЗАЩО, защо стигнахме до тази грозна и недостойна картинка?!? Няма никакви съмнения, че целия този кошмар е неразривно свързан с управлението на страната през последните 10 и повече години, в основата, на които се крие бездействието в името на общото и чисто човешко благо, и действията, насочени към облагодетелстване само на близките до предишната власт кръгове. 

-Налагат ли се спешни действия в момента от работещ парламент и какви ще бъдат те?

-В следствие на цялото това бездействие, ние се намираме на прага на една много сериозна икономическа и социална криза, криза на доходите на хората, криза свързана с невъзможността човек да си купи храна, да си плати тока или още повече да отглежда нормално децата си. 

Крайно необходимо е в така създалата се ситуация да се реагира незабавно и то само и единствено с работещ парламент, и легитимно избрано правителство. Ние от БСП призоваваме за разум, спокойствие, диалогичност и добре обмислени действия и решения. Започваме незабавни срещи със синдикати и работодатели, за да търсим заедно с обществото ни изход от тази изключително трудна ситуация. Наложително е да реагираме незабавно, за да постигнем ефект в колкото се може по-кратки срокове.