Сергей Станишев: Приемаме Закона за МВР, въпреки политиката на ГЕРБ

Май 06, 2014 ГАБРОВО Новини БСП 0 2197

Една от важните дейности на кабинета „Орешарски” и на БСП е полицаите в България да почувстват отношение от страна на държавата, защото те са хората, които ежедневно в слънце, в дъжд, в сняг опазват живота, собствеността и сигурността на хората

Една от важните дейности на кабинета „Орешарски” и на БСП е полицаите в България да почувстват отношение от страна на държавата, защото те са хората, които ежедневно в слънце, в дъжд, в сняг опазват живота, собствеността и сигурността на хората. Те трябва да видят отношение от страна на държавата, така че да могат да вършат своята работа професионално и с желание. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време брифинг в Габрово. Той припомни, че се е реализирало 10- процентното увеличение на заплатите им. Станишев каза също, че утре започва да се разглежда на второ четене и на Законът за МВР. „В него има много нови неща, важни за българските полицаи. За първи път се регламентира нощният труд, неговото заплащане, а също и извънредният труд. Много ясно са очертани и професионалните критерии за кариерното развитие на българските полицаи. Сега ще има ясна оценка на реалния принос и резултатите. Защитават се също правата на полицаите при неправомерно уволнение и произвол, което важи и за пенсионирането. Убеден съм, че служителите на реда очакват с нетърпение този закон” заяви лидерът на социалистите и подчерта, че ГЕРБ правят всичко възможно приемането на закона да се затрудни. „Искам да подчертая, че от ГЕРБ правят всичко възможно да го блокират. Почти по всеки параграф в този закон има алтернативни предложения от тях, само за да бавят неговото приемане, което отразява визията на опозицията, а именно само да пречи. Ние обаче имаме волята да приемем закона до край, като по този начин се покаже отношението на държавата към полицаите в България”, подчерта той.

В Украйна загиват невинни хора

„В Украйна загиват невинни хора. Те бяха избити при съзнателен палеж. Аз призовах властите в Киев да спазват Женевските споразумения и да сложат наморник на тези паравоенни формирования от десния сектор. Това е крайно националистическа организация и ако сега се поощряват тези тълпи, които крещят „куфар, гара, Русия ”, след време те може да започнат да крещят и на българите в Украйна „куфар, гара, София”, заяви Сергей Станишев. По думите му това трябва да се разбира от всички. „И позицията на БСП по отношение на Украйна е много ясна. Тя има три основни стълба. Единият е, че тази криза  може да намери решение само чрез политическо регулиране. А то изисква диалог, а не заплаха със санкции и ескалация на говорене, да не говорим за действия, които да ескалират ситуацията там. Второ, ние сме се противопоставили на икономически санкции срещу Русия, защото това ще засегне страната ни тежко. Пример за това е десницата в Европа, която иска да накаже нас, защото те искат да накажат Русия. Защо обаче България трябва да бъде жертва. Имам предвид резолюцията на ЕП, инициирана от ЕНП, да спрем изграждането на „Южен поток”, категорично заяви той и попита защо не се спре „Северен поток”, след като се търси наказание срещу Русия. „Искам петимата евродепутати на ГЕРБ да бъдат попитани защо подкрепиха гореспомената резолюция и чии интереси обслужват, български или нечии други или просто искат да се харесат. Икономическите санкции ще отслабят и Европа. Това трябва да се разбира, защото ще има и реципрочни ефекти”, посочи Сергей Станишев. Той припомни и третия стълб на позицията, който е защита на българите в Украйна. „За разлика от Франция, Германия или Англия, ние имаме 250 000 наши сънародници, етнически българи, които живеят там от 18 и 19 век“, каза той и допълни, че първото задължение на българската държава е да защити техния мирен живот, спокойствие и право да развиват своята културна идентичност и връзки с България. „Това са трите основи на нашата позиция, която е много ясна и последователна. Аз призовах Украйна, Русия, ЕС и САЩ да седнат отново на масата на преговорите и ако е необходимо да направят Женева-2, където да се конкретизират ангажиментите на всички страни от този процес“, уточни той. Станишев е категоричен, че България е заинтересована от стабилността на Украйна, но първата отговорност за вътрешния интегритет на тази държавата е на властите в Украйна. „Те трябва да започнат диалог с представителите на руското население, защото една военна операция може да бъде успешна, но тя ще задълбочи конфликта и противоречията вътре в държавата“, каза лидерът на БСП. По неговото мнение тези това е зле и за България и за ЕС и ще отслаби Европа. По неговите думи не е случайно, че българската позиция, в рамките на европейската, е сред умерените позиции, която търси диалога и политическото решение и е доста близо до германската.

След брифинга с медиите Сергей Станишев посети най-старата църква в Габрово „Успение на Света Богородица“, където запали 3 свещи за здраве. Той остана впечатлен от  уникалния иконостас в храма. Малко по-късно поднесе букет с рози на паметника на Васил Априлов в центъра на града. След това лидерът на БСП се срещна с жители на община Габрово в зала "Възраждане", които го посрещнаха с хляб и сол и където раздаде на младежи книжки за членство в партията. Мероприятието продължи с концерт на група "Грамофон".