Крум Дончев: "Зеленият сертификат" НЕ работи, когато има ниска степен на ваксинация.

Окт 30, 2021 ГАБРОВО Новини Избори 0 1325

Здравната ни система е разсипана! Адмирации към всички лекари, които се борят за здравето на хората в този труден момент. Трябват спешни мерки за подпомагане на бизнеса и домакинствата

„Зеленият сертификат" не работи и създава силно дискриминационен елемент, когато ваксинацията е едва 22%. Държави като Белгия, които успешно успяват да имплементират зеления сертификат - имат над 70% ваксинационен обем на населението.“ Това сподели водачът от листата на „БСП за България“ в област Габрово Крум Дончев в предаването Актуално от деня по БСТВ с водещ Николай Грозданов.

Позицията на БСП, при така създалата се ситуация, е да се имплементират незабавно антителни тестове, както в други европейски държави, при които наличието на антитела предоставя зелен сертификат, с който да се повиши социалното и икономическо движение. В противен случай, след този локдаун, ще се превърнем в икономически нокдаун. 

„Освен интензивни антителни тестове, ще настояваме и за засилване ролята на личните лекари в кампанията по наблюдение, лечение и ваксиниране при Ковид 19.  Преразглеждане на финансирането на лечебните заведения за труднодостъпните региони на страната. Категорично винаги сме настоявали за доброволна ваксинация, но чрез така наречената информационно-разяснителна кампания, показваща ползите от ваксината, по примера на Великобритания.“, каза още по темата Дончев.

В цяла България положението със здравните заведения е абсолютно едно и също, каза той и допълни - За съжаление здравеопазването в България е разсипано, но това е факт - не е от вчера, не е от миналата година, това е плод на действия и бездействия от предишните управляващи. Поставям си и един друг въпрос за онлайн обучението и учащите, разбира се, най-важното е хората да са живи и здрави, но колко ефективно е това за децата. Този начин на обучение от вкъщи затруднява и работата на родителите, и издръжката на семействата.“

„Здравната, икономическата и социалната криза на доходите са предизвикателствата, пред които сме изправени днес, и само незабавни действия, в посока на създаване на по-социален и по-икономически ориентиран бюджет 2022, ще успеят да смекчат последствията от предстоящите тежки месеци. Основният приоритет при създаването на новия бюджет е да се подпомогнат бизнеса и домакинствата.“, завърши коментарът си Крум Дончев по темата за здравеопазването.