Крум Дончев, БСП: Нека опитаме да продължим делото на будителите!

01.11.2021 г.

Уважаеми сънародници,

Уважаеми граждани на Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново,

Скъпи приятели и колеги,

Нека в днешния ден отдадем заслужена почит към онези българи, които са възпламенявали възрожденския, културния и просветния дух на нацията ни и към малкото наши съвременници, които днес се борят за същите каузи.

Във всяка една епоха будителите са били сред нас, за да ни водят - да творят, обучават и възпитават нас и децата ни, за да ни формират като личности с българско самосъзнание.

Затова, нека се поклоним на учителите, да им благодарим за изпълнението на дълга, към който са се посветили. Да се преклоним и пред всички светли личности, пазителите на българските духовни и културни традиции, защото именно те са ни носили упованието във вярата. Да отдадем дължимото на онези смели революционери и бойци, които са имали пред себе си само една единствена кауза, която е обединявала всеки българин - каузата за силна, независима и просперираща България.

Вярвам, че всеки от нас би могъл да бъде будител, тогава, когато възпитава децата си или приобщава околните с примера си към българските ценности и идеали, когато подтикваме към дела в името на всеобщото благо.

Нека опитаме да продължим делото на будителите, да съхраним родолюбието, да построим онзи мост, по който нашите деца да пренесат знанията и ценностите, наследени от предците ни - в бъдещето.

Честит празник!