Валери Митов: БСП предлагаме конкретна подкрепа за хората и общините – на скандалите на управляващите се нагледахме

Апр 12, 2024 Новини БСП в медиите 0 445

Очаквам от новия регионален министър отговор и срокове кога ще започне проектиране и строителство на тунела под Шипка – последната пречка падна, сега се иска воля на управляващите, за да се сбъдне 127-годишната мечта на хората в Габрово и Казанлък, посочи депутатът от БСП

„Сглобката остави управление, чиито плодове берем и днес - правеше всичко набързо, то излизаше недомислено, а накрая – и незаконно. Така беше и с Конституцията. И днес имаме една конституция, при която служебният премиер е ярко лице на ГЕРБ, което означава, че изборите ще се правят от ГЕРБ”.

Това заяви народният представител от „БСП за България” Валери Митов в предаването „Делници” на Евроком.

„Паралелната държава е налице – това, за което от БСП говорим от години. Не само върнаха - надградиха модела „ГЕРБ”, заяви в коментара си за случващото се днес социалистът. „Скандали през последните месеци виждаме постоянно, но политики за хората – не. БСП поставихме 3 приоритета, които този парламент в оставащото малко време трябва да реши”, заяви Валери Митов и подчерта:

„На първо място – в петък Народното събрание да приеме предложението ни в подкрепа на възрастните хора - великденските добавки. За нас най-справедливо е пенсионерите, които имат доход до линията на бедност да получат по 100 лева великденска добавка, а останалите по 50 лева”, подчерта народният представител от БСП.

На второ място той посочи предложението на БСП за отлагане либерализацията на пазара на ток за битовите потребители: „”От 1 юли няма да има нощна тарифа. Това мигновено ще увеличи сметките на ток и ток, наред с това излизането на свободния пазар ще доведе до около 20 % увеличение на цената по изчисления на експертите. Затова искаме отлагане – хората не са готови да понесат и този удар”, посочи Валери Митов.

„На трето място настояхме за изслушване на новите министри на финансите и регионалното развитие заради проектите на общините. Кметовете са притеснени – те са изпратили проектите, но пари има ли, какво се случва – не знаят. Това са проекти за ВиК, за улици, за спортни зали, за градинки – всичко това, което касае условията за живот на хората и е най-близко до тях”, добави социалистът и добави:

„Това са политики за хората, които ние последователно отстояваме в годините – доказателството, че останахме единствената алтернатива на това, което виждаме, че се случва в управлението”.

Народният представител от БСП постави като проблем продължаващата опасна и разрастваща се продажба на райски газ, особено на непълнолетни. Валери Митов припомни, че по времето когато Корнелия Нинова е министър на икономиката и индустирята, заедно с КЗП тя успява да спре продажбата на райски газ. Инициирани са и законодателни промени.

„Законът е добър, но не се спазва, проблемът основно е в ръцете на изпълнителната власт. Нужен е контрол. Още при първите поставени от мен въпроси се оказа, че в Област Габрово от над 200 проверки – нула установени нарушения. После в цялата страна – от хиляди проверки едва 9-10 акта. На последния ми въпрос - от 15 000 проверки има едва 35 установени нарушения. Значи – проблем има”, коментира Валери Митов.

Народният представител от БСП подчерта, че в отговор на поставен от него въпрос пред Асен Василев е станало ясно, че в България има колосален внос на райски газ – както от трети страни, така и от ЕС. „БСП внесохме предложение и до здравното министерство райският газ да бъде приравнен към наркотичните вещества”, посои следващата мярка Валери Митов.

За 127-годишната мечта на хората от Габрово и Казанлък да има тунел под Шипка: Трябва да има политическа воля, за да се изгради тунела. Това е най-важното”, категоричен бе депутатът от БСП. Валери Митов, който е избран от Габрово припомни, че от първия ден на 49-тото Народно сърание до днес не спира да пита и настоява пред изпълнителната власт за реализирането на проекта, важен за съгражданите му.

„Обходният път е готов от 2016 г., но тунелът е доникъде. На 1 април ВАС отмени плана за парк „Българка”, с което, надяваме се, и последната пречка пред изграждането на тунела под Шипка да падне. Отправил съм вече питане към новия регионален министър – очаквам срокове за проектиране и строителство. Но, отново ще кажа – нужна е политическа воля, за да има тунел под Шипка”, заключи социалистът.