М.О.Л.-ът на БСП с патриотична идея

Фев 11, 2015 Новини БСП в медиите 0 1357

Министерството на образованието да отвори спешен прием в българските висши учебни заведения за кандидат – студенти от Украйна и Молдова

Министерството на образованието да отвори спешен прием в българските висши учебни заведения за кандидат – студенти от Украйна и Молдова. Този призив отправиха депутатите на БСП лява България Кирил Добрев и Мая Манолова по време на първата дискусия от проекта М.О.Л.
Тя се състоя в Габрово по инициатива на местните социалисти, тъй като в града дълги години е работил център за бесарабски българи. „В момента приемът в университет за наши сънародници извън страната е с около 300 места, а по предварителни данни тази година в родните университети ще има близо 11 000 незаети бройки“, заяви Кирил Добрев.
По думите му по този начин ще се помогне на хилядите бесарабски младежи, желаещи да учат в България. От казаното пред медиите стана ясно още, че Мая Манолова и Кирил Добрев ще инициират промени в закона за българите в чужбина, чрез които на сънародниците ни да се издава своеобразна „зелена карта“ за работа у нас.
Двамата народни представители настояват за среща със социалния министър Ивайло Калфин, за да станат ясни трайно свободните работни места в България.
„В сектори, където нямаме кадри, можем да търсим такива от сънародниците ни в Украйна и Молдова“, коментира Добрев. „Пример за това е търсенето на стругари в Габровско. Най-младият стругар в региона е на 50 години. Сами разбирате пред каква криза за работна ръка са изправени работодателите“, допълни още той.
„Преди да сте ми задали въпроса това няма ли да намали шанса на българите тук да намират работа, искам да подчертая, че с предимство за зелена карта да се ползват хората с професии, от които България има нужда – лекари, медицински сестри“, заяви още депутатът от левицата.
„В М.О.Л.- мислещи, образовани, лидери, на БСП вече има „патриотичен щанд“, на който поставяме за спешен дебат съдбата на сънародниците ни в Украйна“, заявиха още Манолова и Добрев.

източник: www.gabrovonews.bg